Mantanani Island – Borneo

 

Okänd paradisö – Dagstur från Kota Kinabalu

Mantanani är en grupp av tre isolerade öar långt ut till havs, ca 1 timme med speedbåt från Kota Belud, som i sin tur ligger ca 80 km norr om Kota Kinabalu. Hit gör vi spännande dagsturer och dyker baland vrak och sjökor.

Ön är ett litet bortglömt paradis
Vilket man märker tydligt när man dyker. Allt är orört/oskadat och fiskarna helt orädda för oss dykare. Idag är Mantanani-öarnas attraktion ”Dugongs” (Sjökor) De är totalt orädda och vegetarianer,  så här finns den unika chansen att simma med dem. Eftersom det är vilda djur kan möten inte garanteras men vanligen har man minst 50% chans. Dessutom finns det gott om stora havssköldpaddor som även kommer upp och lägger ägg på ön. Lottlös blir därför ingen. Vid öarna har man även nyligen upptäckt 2 vrak som sänktes vid en flygattack under WW2. Det är två Japanska krigsfartyg som ligger här med vapen och allt ombord så som de sänktes.

Sjökor
Finns över stora delar av världens varma vatten,  men är utrotningshotade. Eftersom de är orädda skadas de ofta allvarligt av båtpropellrar och de har jagats hårt av människor och ibland även av hajar.
Världsnaturfonden  har lyckats fridlysa arten så handel av produkter från dem har förbjudits.
Eftersom Mantanani har lite båttrafik och därtill stora grundområden med sjögräs är detta en av de få platser där de fortfarande finns kvar. Sjökon blir över 3 meter lång och kan väga upp till 350 kg. Trots dess klumpiga utseende är de snabba simmare och om de vill kan de nå 25 km/t eller ca 12 knop. Normalt simmar de i betydligt lugnare tempo


Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Borneo (Malaysia)

Utfärder

Boende