Malta – Medelhavets doldis

 

Om du söker ett närliggande resmål utanför den stora turistströmmen är Malta rätt val.

Paradisö? Javisst, med europeiska mått. Malta har allt vad ”Mallis, Ibitza mfl” har, men ännu ej upptäckt av den stora turistströmmen. Europas solrikaste land med kristallklart vatten, intressant kultur präglad av fenicier, riddare och romare. Hela landet engelsktalande, angenäm prisnivå.

Malta ligger strategiskt i Medelhavet mitt mellan Sicilien och Tunisien.

Malta har en mycket lång historia där dagens Malta grundades av ”riddarna” som även bebyggde stora delar av ön och huvudstaden. En solindränkt kulturskatt du absolut måste besöka!
Huvudstaden Valletta är omgärdat av en ringmur från korsriddartiden och ungefär lika stor som ”Gamla Stan” i Stockholm. Stadsdelarna Sliema och St. Julians ligger strax intill och det är där man hittar ett stort utbud av nöjen, restauranger och butiker samt stadens bästa badstränder.
Sol och bad
Malta är vårt mest soldränkta land i Europa, söker du sol och bad är detta rätt plats. Ända fram till jul överstiger havstemperaturen 20 grader. Man badar från klippor och sandstränder runt hela ön. Malta har två engelskspråkiga dagstidningar och hela landet är engelsktalande. Det är verkligen lätt att vara här.
Nöjen
Malta har ett stort nöjescentrum som heter ”Paceville” där nattklubbar- discon- restauranger och pubar slåss om kunderna. Nöjeslivet håller på dygnet och året runt även om det blir extra hektiskt under sommaren. Nära finns Maltas största casino och flera 5* hotell med fina cabareér och shower. På Gozo koncentreras nöjeslivet till de två största stränderna ”Marsalforn” och ”Xlendi” på somrarna.
Dykning
Malta har en utmärkt dykning runt hela ön med många vrak och fantastiska raviner mm. Faktiskt har Malta Europas bästa vrakdyk. Maltas regering bygger sakta upp artificiella rev med gamla vrak  som snabbt blir boplats åt ett rikt marint liv. Stora passagerarbåtar, krigsfartyg och handelsskepp.  Dessutom finns Maltas naturliga miljö med djupa raviner, grottor och undervattenspassager. Kristallklart vatten med rikt marint liv.
Svenskarnas ö
Malta har många både permanent och tillfälligt bosatta svenskar. Internetbolag och den liberala lagstiftningen om spel samt det faktum att Malta är ett Eu-land har bidragit till att många flyttat till dit för att arbeta. Numera är svenska ett vanligt inslag bland de språk man hör på gator och torg.

Malta har ett starkt arv från riddartiden.

Då korstågsriddarna gjorde motstånd mot muslimernas anfall mot Europa gjordes Malta till riddarnas högborg.
De byggde då i stort sett hela den grundval av samhället som Malta står på idag. De byggde huvudstaden Valletta och flera andra städer, de anlade hamnen mm. Muslimerna ockuperade stora delar av Europa bl.a Spanien. De anföll Malta flera gånger och blodiga strider utbröt. Idag finns många fina palats kvar från den tiden och även ”den tysta staden” Mdina finns kvar som ett stolt minnesmärke. Därför utgör Malta ett fint resmål för dig som vill kombinera sol, bad och dykning med en intressant inblick i korstågs riddarnas tid.


Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Malta