Mabul Island – Borneo

 

Välkommen till dykparadiset Mabul Island (granne med Sipadan)

 (Pulau Mabul)        

Mabul Island är en ovalt formad ö omgiven av sandstränder och uppe på nordvästra hörnet av ett större två kvadratkilometer korallrev. Ön är ca 15 hektar och ligger ca 30 min med båt från fastlandet (Semporna) Ön har i huvudsak två bosättningar av fiskare med totalt ca 2000 inv. Mabul ligger på kanten av kontinentalsockeln och havsbotten kring revet sluttar ned till 25 till 30 m djup, varefter en mer eller mindre lodrät vägg når ned till ca 1000 meters djup.  Sipadan är en grannö som egentligen är en urtida vulkan som reser sig nästan rakt upp från detta djup. I området finns fler submerade vulkaner som utgör fina dykplatser. Ingen vulkanisk aktivitet finns kvar idag.

Mabul är  känd för sitt fantastiska marina macrolife.

Vilket gör det till en undervattensfotografs drömställe. Dykning och snorkling runt Mabul ger stora möjligheter att se vissa extremt sällsynta marina arter som skapat en nisch för sig själva i denna undervattensvärld.  Här finns några av de mest sällsynta marina arterna i världen.
Underbara korallfiskar i all världens färger, Flamboyant bläckfisk, blå-ringade bläckfisk, smörbultar, grodfiskar och muränor, är bara några av de spektakulära arter som frodas här.

För dig som kommer till Mabul bara för att koppla av finns otroligt fina tillfällen till minnesrika upplevelser.

Ön är lagom stor att promenera runt på och fiskebefolkningen välkomnar dig om du ger dig ut på strövtåg. Eller om du bara vill lata dig på Mabuls mjuka sand att bättra på solbrännan, eller kanske läsa en bok under skuggan av en kokospalm.
På grund av sitt geografiska läge är ön Mabul öppen för dykning året runt. Transport till ön ingår vanligtvis i logipriset.
 

Mabul har en gästvänlig atmosfär.

Här finns flera resorter med olika standard, från enkla bungalows till exklusiva ”watervillage” i högsta klass med aircon, privat badrum mm.

Vi har valt ut två verkligt bra resorter som presenteras nedan.

Mabul Water Village ”Smart”

För dig som reser hit för att sola, snorkla och koppla av.

Huvudbyggnaden innehåller matsal och ett stort soldäck. Här finns även en kaffehörna med juice, te eller kaffe för gästerna. Det finns även en välfylld bar för den som önskar en avkopplande drink framåt kvällen. Frukost, lunch, middag serveras som buffé så man kan välja mellan maträtterna. Alkoholfria drycker ingår i priset.  (I baren säljs öl, vin etc.)  Bungalowerna är rymliga och fina, de står på stolpar rakt över korallrevet, allt förbundet med bryggor och närhet till fina sandstränder. Detta är rätta stället att välja för dig som vill förena bra dykning med lite exklusivare boende.

 mabul-smart8   mabul-smart6   mabul-smart2   mabul-smart4

     ———————————————————————————————————————————————————-

Mabul Beach Resort

För dig som vill få absolut bästa dykning / snorkling

TH1_2401

TH1_2534 TH1_2319  TH1_2495TH1_2482

 Mabul Beach Resort.
Huvudbyggnad i två våningar med reception och matsal på bottenplanet   och ”baren” i den övre.
Även här har man full pension med frukost, lunch och middag som ingår i ditt pris. Anläggningen ligger rakt på stranden granne med en liten lokal fiskeby. Man har direkt tillgång till havet och de sammanbyggda bungalowerna har varsin privat balkong med utsikt snett ut över havet. Med några snabba kliv tar man sig från ”hyddan” rakt ut i havet för morgondoppet. Detta är en liten trivsam anläggning för dig med fokus på dykning. Här är allt gjort för dykare, därför är login funktionell men enkel, allt är nytt, rent och fräscht. För dig som vill bo lite finare finns a/c bungalows och även VIP-bungalow samt naturligtvis en ”Honeymoon bungalow” Alla med snygga kaklade privata badrum med dusch o toa

Vårt 5*****PADI-IDC Center i Semporna äger även  denna anläggning här ute på Mabul.
Här kan du ta alla kurser från ett ”prova på-dyk” kanske följt av OpenWater certifikat, upp till Instruktörskurserna.
Dagsturerna ut till dykplatserna sker med snabba (2 x 400 hp), specialbyggda dykbåtar och ön ligger centralt så vi når snabbt de bästa dykplatserna.

Video: Mabul/Sipadan på 60 sekunder


Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Borneo (Malaysia)

Utfärder

Boende