Head Hunters Trail 3 dagar / 2 nätter

 

Detta är en ”det måste du göra” utfärd.

Vi har väl alla drömt om att en gång få gå genom obanad djungel och möta äkta f.d. huvudjägare på Borneo. En slags höjdare bland äventyren som måste ingå i Borneoresan.  Expeditionen sker i ”Batang-Ai vildmarksreservat”
Flodfärder samt vandring med guide i ett unikt djungelområde där det fortfarande finns ”Ibans”, dvs f.d. huvudjägare.
Denna folkgrupp lever i ”longhouse” långt ute i djungeln, alltid nära en flod.  Här finns även många arter av vilt, bl.a. orangutanger, samt ett rikt fågelliv. Den biologiska floran är generös, stigen kantas ofta av orkideer, kannväxter mm. Detta är ett riktigt äventyr med djungelvandringar, flodfärder med infödingskanoter. Guide och alla måltider, logi, transporter ingår.

Programmet dag för dag

Dag 1.
Guiden möter er i hotellreceptionen och kör långt in i djungeln tills vägarna tar slut. Vildmarken når ända fram till vägen, omväxlat med odlingar. Guiden kommer att visa olika sevärdheter under resan. På vägen pausar vi, provianterar och besöker en pepparodling. Sista stoppet blir i en kinesisk liten by som heter ”Lachau” där vi äter lunch. Därefter vidare med båt i flera timmar djupt in i djungeln tills vi når en isolerad liten bosättning med f.d. huvudjägare som bor i ”longhouse” Vi blir mottagna med ceremoniella ritualer.
De lär oss att kasta fisknät, blåsa pilar med blåsrör mm. Vi underhålls på kvällen med krigsdans, lokalt bryggt risvin, buffemiddag, Ibanernas troféer (skallarna) hänger uppe i taket. Huvudjägarnas tid är förbi men om väggarna kunde tala…  en oförglömlig atmosfär. Logi i eget, mycket enkelt rum. (bädd med moskitnät)
Dag 2.
Efter frukost åker vi vidare uppför Batang Ai river och vidare på en biflod Sungei Menyebat. Vid vår lunchpaus anrättar guiden vår mat på äkta djungelvis. Maten kokas i färska bamburör över  öppen eld. Tillfälle tid ett skönt dopp i floden finns. Vi kopplar av där ett tag innan vi börjar vår vandring in i denna vackra djungel. Batang Ai gränsar till Nanga Serugam, tillsammans ett av världens största natur-viltreservat som fortsätter  hundratals mil in i Kalimantan. Området är välkänt för sin sedan årtusenden orörda natur där djuren alltid fått leva i fred. Vi finner mycket att se och fågellivet är rikt, här finns även en frodig fauna med vilda orkiderer, kannväxter mm.
Detta är  Orangutangernas hemland, även många andra djurarter. Vad vi ser beror på tur och hur tyst vi tar oss fram. Snart når vi ett ännu mer isolerat ”longhouse” där de sista huvudjägarna levde, här vi slår oss ned.
Det finns goda tillfällen för egna vandringar i området, bada i floden etc. invånarna lär oss gärna hur de fiskar väver korgar, jagar i djungeln mm.

Dag 3.
Vi vaknar upp till gibonapornas lockrop och djungelns alla ljud, Ibankvinnorna har ordnat frukost som smakar extra bra här ute i vildmarken. Efter frukosten blir det kanske ett dopp i floden innan vi ger oss av hemåt. Vi får en bekväm och vacker återresa i kanot på floden med många äventyr på vägen.
Fågellivet runt floden är rikt och här finns många vackra fåglar som t.ex. hornnäbbsfågel, plymduvor, paradisfåglar och papegojor vilket ger fina tillfällen till bra bilder, kanske även på någon krokodil. Lunchen blir som omväxling på en vanlig restaurang innan bilresan tillbaka till Kuching.


Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Borneo (Malaysia)

Utfärder

Boende