När du köper en resa av oss köper du dig även fri från många bekymmer.

En del av vårt arbete är osynligt för dig men många förberedelser görs för att ge dig en bra resa; ”som helt enkelt bara flyter på”. Den viktigaste delen ligger i själva upplägget, som görs så att antalet transporter minimeras och antalet semesterdagar utnyttjas maximalt.

Inför alla resor uppstår frågor, de vanligaste har vi svarat på nedan

Passet
Passet måste vara giltigt minst 6 månader från utresedagen.

Visum
För Skandinaviska resenärer krävs ej visum till de destinationer vi erbjuder. Skulle ändringar införas informerar vi om det vid beställning av resan.

Vacciner
Vi har valt destinationer som är ”säkra” ur häslosynpunkt, dvs inga vacciner behövs. Det grundskydd vi normalt har räcker gott. Malaria finns inte på våra tropiska resmål i den grad att vaccinationer rekommenderas. En tilläggsvacinering mot hepatit rekommenderas (finns som ger 25 års skydd) Skulle situationen förändras på något resmål informerar vi om det vid köp av resan.

Pengar
Det finns ingen anledning att växla pengar hemma om du har visa/mastercard eller liknande kort. Bankautomater finns överallt, även i små isolerade byar idag. Av flera skäl är det olämpligt att ha en större summa i kontanter med sig. Visar man upp sin packe sedalar då man köper något, kan kanske ficktjuven inte hejda sig. Skulle man av något skäl förlora pengarna svider det ju om beloppet är stort.
Vi råder dig att regelbundet ta ut mindre belopp med kortet i en bankautomat, betala kontant och fyll på din börs vid behov. Hotell, större varuhus etc är lika säkert att betala med kort som hemma.

Resedokument
De flesta resedokument som flygbiljetter alla våra vouchers etc. är elektroniska idag. När vi sänder dig våra resehandlingar inkl flygbiljetter så skriv ut dem i två ex. och förvara ett ex i botten på en resväska tillsammans med en kopia av första sidan av ditt pass. Där bör du även lägga stoppnummer för mobil samt kontokort.

Packning/klädval

Allmänt:
Tänk på att de flesta av våra resmål avser tropiska destinationer, där det sällan är under +25 grader ens på nätterna. Därför väljs lämpligen kläderna därefter. Normalt går du hela tiden  i kortärmat, shorts och sandaler.

Garderoben på flygplatsen
Lämna tjocka skor, kavaj, jacka, rock, halsduk i flygplatsens garderob. Dessa  kläder behöver du inte förrän du kommer hem igen. Meningslöst att släpa runt på dessa kläder när de inte behövs. Res lättklädd med löst sittande bomullskläder som ger lite luft, så sitter du skönare på planet.

Packning
Normalt får man ha med 20 kg bagage på flyget + handbagage. Dykare får hos oss normalt 15 kg extra. Det är jobbigt att släpa runt på en massa bagage, så bekvämligheten på resan förbättras med lätt packning. Tänk även på att lämna plats för sådant som ni köper på resan.
Packa lätt och tänk vad måste jag absolut ha med. (inte vad som kan vara bra att ha med, då blir bagaget för stort)
Vid sidan av shorts och badkläder är ett par tåliga långbyxor bra att packa ned, liksom en långarmad skjorta och ett par vanliga skor. Skulle något fattas har du rest till ett lågprisland där du enkelt köpter till det som ev. fattas.
Praktiska detaljer som är bra att ta med är lite vanligt tvättmedel, en lina och några klädnypor samt en nödask. Dessutom naturligtvis din nessesär och personlig medicin

Klädvård
Smutstvätt kan inte förvaras i en hopknuten plastpåse mer än 1-2dagar sedan ruttnar kläderna i den tropiska fuktiga värmen. Luktar det surt är kläderna förlorade. Det är inte alltid man kan förlita sig på att man kan lämna in tvätten, därför kan det vara en ide att skölja upp tvätten allt eftersom. Den torkar snabbt i den tropiska solen. Detta förutsätter att man har tagit med lite tvättmedel och en lina. Till ändamålet passar ett 3 mm persiennsnöre, superstarkt och kan användas till mycket. Hotellets balkong passar ofta bra och man finner lätt en diskret vrå för klädtork.

Nödask
Även en försiktig person kan sticka eller skära sig. Små sår i tropikerna skall inte nonchaleras och infektioner kan vara svåra att få bukt med. Att vara lite förutseende kan betala sig i längden. Asken skall vara så liten att man lätt tar med den överallt, för den behövs när man minst anar det. Köp en liten plastburk med tätslutande lock:
Innehåll:
Liten sax,
Pincett,
Några skalpellblad,
Synål och ca 2 meter stark tråd,
En remsa med tygplåster som kan klippas till i lämplig storlek,
En smal rulle gasbinda, en latexvante för att klippa fingertutor av etc. några vanliga huvudvärkstabletter typ albyl (ej brus)
Är du äventyrare så lägg i några fiskkrokar och 15-20 meter 0.40 nylonlina

Djungelturer

Klädval: Jeans, gymnastikskor och långärmad skjorta + tag med en omgång byteskläder
Utrustning: Ficklampa, myggmedel, plastpåsar till det som skall vara torrt, nödasken, fällkniv + kameran
Personligt: Mediciner, myggmedel, tvål mm finns ej att tillgå utan måste medtagas för eget behov.
Regn:Då det regnar i djungeln kan man säga att det ger skäl för namnet, inget skydd hjälper. Så packa inte ned regnrocken du blir blöt oavsett klädsel. Men det är varmt regn så man fryser inte. Plastpåsar att förvara byteskläder och ömtåligt i behövs. Regnen är alltid snabbt övergående och man torkar fort.
Anm. Regnskog heter så för att fukten ångar upp av solvärmen på dagarna så luften mättas av fukt. På kvällen när solen går ned avkyls luften lite och det regnar. Detta upprepas varje natt året runt, därav namnet.
Vid sidan av detta förekommer regelbundet kraftiga åskväder som går över på 15-20 min, inte alla dagar men ofta.

Myggor, knott och annat otyg

Det finns många insekter som bits och alla är lika ovälkomna. Som tur är finns mycket effektiva myggmedel som inte bara håller borta myggor utan de flesta insekter. Även blodiglar.
Myggor
Myggor är som väntat värst, visserligen inte värre än hemma på sommaren. De har även samma beteende att komma fram vid mörkrets inbrott eller i fuktig skog. Tag som vana att skydda bar hud mot myggor på kvällen och hela dygnet i djungeln. Tropiska myggor smyger sig ofta på en, tex kan man bli krafigt mygbiten på vrister och vader på en uteservering, utan att man får ett enda bett i övrigt.
Det finns en liten eldosa som man matar med en luktfri tablett som kan puggas in i vägguttaget på hotellrummet. Den säljs överallt och skyddar effektivt rummet mot myggor, så man får sova ifred.
Moskitnät behövs inte på våra resor om du inte skall delta i en ren djungelexpedition. Även på dessa brukar gästerna förses med myggnät, men många föredrar att använda eget nät på expeditioner.

Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Vårt nyhetsbrev

Din e-postadress
Gå med Avsluta 

Följ oss på Facebook