Fantastiska djungeläventyr+ paradisö på Borneo

guest9Vi hade en fantastisk resa som vi sent kommer att glömma, speciellt Orangutangsafarin ”Nanga Serugam Safari”.

Vi fick ett varmt välkomnande i långhuset av invånarna där första natten. Här bodde de väldigt primitivt men de hade en generator igång några timmar varje kväll, då de tände lampor och satte på en tv.  Där fick vi även prova på att skjuta pilar med blåsrör. Vilket var lättare än jag hade trott. Själva vandringarna i djungel var  krävande då det var mycket långa och branta backar samt mycket hala stenar i floden så att man trillade hela tiden när man vadade igenom floden. Denna vandring pågick i ett par timmar så det var tur att man hade en bra grundkondition. Det var en tuff och strapatsrik tur.

Campen var enkel, vi fick ligga på en presenning samt med en presenning som tak (alltså inget tält) och omslutet av ett myggnät som var för kort och inte räckte ända ner till marken vilket resulterade i att myror, i varierande storlekar, kom in och bet oss :-). Det var mycket primitivt (vilket vi även hade hoppats). Det var tufft, men underbart, man kan inte komma närmre naturen än så. 

Vi var även ute på fler vandringar och utgick då från campen samt ute på fisketur där man använde kast nät.
De lagade maten på öppen eld (vilken smakade jätte gott) men visade också en gång hur man lagar mat och ris i bamburör, vilket och smakade utmärkt. Vi blev väl omhändertagna hela tiden av vår guide samt av de huvudjägare som följde med. Vi fick även flyta med ner för floden i badkläder en bra bit, i ca 30 min,  för att komma till sista övernattningshuset innan turen var slut.
Det låter kanske som om jag vill klaga på denna tur men det gör jag absolut inte, utan tvärt om, det var ett riktigt äventyr som jag inte skulle vilja var utan.  Jag och min man gillar äventyr och där inte allt är turist anpassat, vilket denna tur definitivt inte var. Men det borde kanske stå i ert program att man bör vara rörlig och har en bra grundkondition.
Vi såg tyvärr inte så mycket djur på denna tur men det gjorde vi istället på nästa tur.
Alla andra turer efter denna var mycket lugna.

På nästa tur Sakau Wildlife Safari var det enbart åkturer på floden med båt, så det var en mycket lugn tur.
Här såg vi mycket djur, tyvärr missade vi elefanterna som en annan grupp hade sett. Men vi såg istället en orangutang med en unge inte så långt från båten uppe i ett träd samt en orangutang som korsade floden via rep som finns där för att just dessa djur ska kunna komma över floden. Här fanns mycket olika sorters apor, fåglar och krokodiler.

Förutom att vi var inne på förmiddagen på rehab.centret för orangutanger i Sepilok och såg när de blev matade så tog vi även en nattvandring i orangutangcentret vilket var spännande för då fick se både sovande fåglar, grodor, ormar och spindlar. Detta tack vare att vi bodde en natt på Sepilok Nature Resort direkt intill orangutangerna

Lankayan Island var mycket vacker och det var fint boende.

Vi såg sköldpaddor som var uppe på land, under natten och lade ägg, vi fick hjälpa till att släppa ut nykläckta sköldpaddor i havet, fantastiskt roligt. Vi såg också många fina fiskar och koraller i vattnet när vi snorklade runt ön. Det fanns rev ända inpå ön, bara några meter ut. Så ön var mycket vacker. Maten var också mycket god.

Kuala Lumpur var också bra, mycket att shoppa och lätt att ta sig fram.

Som helhet så blir det: 
Alla hotell var mycket bra och låg mycket bra till.
All mat var mycket god.
All transfer flöt på så att allt klaffade (jag var imponerad på att alla tider hölls).
Alla guider som tog hand om oss var mycket trevliga och kunniga.
Den inhemska befolkningen var mycket trevlig och pratade gärna med en.

Vi vill tacka er för en fantastisk resa som var mycket bra organiserad av er.  
Jag kan bara rekommendera er till mina vänner (vilket jag också gjort).

Med vänlig hälsning
Annette och Bengt Jäger


Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Borneo (Malaysia)

Malaysia

Följ oss på Facebook