Bay Islands – Logi på öarna

 

Boka en paradisö av oss!

Vi har avtal med alla hotell och resorter på Borneo. Logi finns på Kapalai, Mabul, Mataking, Roach Reef, Lankayan och Pom Pom.
Strax söderut ligger Maratua Island, i norra delen av Borneo finns Mantanani och Layang-Layang.

Bay Islands:
Består av hundratals rev och många obebodda öar, vissa dykplatser är fortfarande helt jungfruliga. Här gör vi dagsturer med Semporna som bas med minst  3 dyk per dag + ev. nattdyk. Som du ser på kartan ligger Semporna strategiskt nästan i mitten! Alla öarna kan man nå med en snabb dykbåt på mindre än en timme.

Som standard väljer vi nu Mabul som bas, då det är mycket trevligare på en ö än inne i byn på fastlandet.
För den som vill få ut det mesta av dykningen rekommenderar vi att ni bokar ett dykpaket på 5-7 dagar. Det blir då en rundresa i området där vi dyker intensivt på dagarna och scannar av området. Sedan kopplar vi av och sover skönt på Mabul eller om du föredrar SeaFest på nätterna. Ett alternativ är att välja en annan ö, eller kombinera flera av dem. Slutligen kan du välja en kryssning då man bor på båten hela tiden, ett mycket bra val men inte fullt så bekvämt som att bo på en ö.

Världens i särklass bästa dykning finner du här
Här möts Suluhavet och Celebes sea. I denna triangel mellan Malaysia, Filippinerna och Indonesien finns en skärgård som kallas ”Deep Blue Triangle” Här i djupet finns kanten av Borneos kontinentalplatta där näringsrikt vatten från djupet pressas upp i denna triangel. Detta har medfört en marin mångfald som saknar sitt motstycke i världen. Sipadan är världsberömt men de andra öarna står inte långt efter!

Variationen mellan dykplatserna är enorm
Här erbjuds drop off, korallträdgårdar och platåer med varierande djup från 5 till 900 meter. Det marina livet är mycket rikt och varierar från dykplats till dykplats, från ö till ö. Vattnet här är kristallklart med sikt som ofta ligger på 40-50 meter. Vissa dykplatser erbjuder starka strömmar men på andra dykplatser är vattnet helt stilla. Mataking har en lodrät vägg rakt ned till 700 meter. Grannön Boheyan liggerutmed samma förkastningsspricka som Sipadan.

Världens artrikaste vatten
Havssköldpaddor är vanliga på de flesta rev, vid vissa dykplatser ser man dussintals vid varje dyk. Hajar, jättehavsabborrar, stim av tonfisk och barrakudor ses ofta i närheten av djupare vatten. Här ser man ofta örnrockor och mantor, ibland möter man valhajar och hammarhaj vid djupbranterna. Korallområden kallas normalt korall trädgårdar här. Orsaken är att de är så artrika och färgstarka att man upplever dem mer som en praktfull välvårdad trädgård än ett undervattensrev. Eftersom korallerna utgör den viktigaste länken i näringskedjan frodas ett rikt marint liv omkring korallerna. En oförglömlig upplevelse.


Kontakta oss

Om du har några frågor så tveka inte att kontakta oss:

Telefontid: 12 - 18

Ring: 08 - 648 81 70

E-post: [email protected]

Skype status

Borneo (Malaysia)

Utfärder

Boende